В Івано-Франківську обговорили етапи та механізм передачі земель сільськогосподарського призначення у власність ОТГ

Сьогодні в Івано-Франківську з ініціативи Прикарпатської «Солідарності» відбувся круглий стіл на тему: «Передача земель сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів у власність ОТГ як складова успішного впровадження реформи децентралізації».

Участь у круглому столі взяли депутати Івано-Франківської обласної ради від «Солідарності» Остап Дзеса, Андрій Левкович, Іван Приймак та Назарій Іванів, начальник управління землеустрою та охорони земель головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області Тетяна Шпак, директор ПП «Прикарпатський земельний центр» Ірина Дарвай, директор Івано-Франківської філії ДМ «Діпромісто» Михайло Онуфрак, заступник начальника ГУ ДФС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата, голови об’єднаних територіальних громад області.

«Децентралізація – це одна з найважливіших реформ які сьогодні проводяться в Україні. Невід’ємною її складовою є передача земель сільськогосподарського призначення із державної власності у власність об’єднаних територіальних громад. Зважаючи на важливість цього питання ми вирішили залучити усіх необхідних фахівців та провести круглий стіл для голів ОТГ, обговорити з ними ті виклики, які можуть виникати в процесі передачі сільськогосподарських земель громадам», – зазначив голова Івано-Франківської територіальної організації «Солідарності», голова фракції партії в обласній раді Остап Дзеса.

Під час заходу фахівці розповіли очільникам Прикарпатських ОТГ про особливості чинного законодавства яким регулюється передача земельних ресурсів у власність громад, етапи та механізми за якими відбуватиметься даний процес, а також про ті повноваження з використання земельних ділянок, які отримають громади. За словами Тетяни Шпак алгоритм передачі земель включає чотири етапи. Насамперед, громади повинні подати відповідне клопотання до головного управління Держгеокадастру та провести інвентаризацію земель в межах ОТГ. Наступний крок – реєстрація земельних ділянок у кадастрі, після чого відбудеться передача земель в комунальну власність.

В ході обговорення голови Ямницької та Брошнів-Осадської ОТГ Роман Крутий та Назарій Іванів наголосили на тих перспективах, які отримають громади після передачі земельних ресурсів у їх власність, зокрема – розвитку сільського господарства, залучення інвесторів, створення індустріальних парків тощо.

«Маємо розуміти, що передача земельних ресурсів у власність ОТГ – це той чинник, який суттєво вплине на економічну спроможність наших громад, сприятиме їх самодостатності та ефективному розвитку. Усе це стало можливим завдяки чіткій позиції Президента України і уряду, свідчить про те, що децентралізація відбувається не на словах», – наголосив Назарій Іванів.

IMG_6410 IMG_6413 IMG_6415 IMG_6419 IMG_6429 IMG_6443